Kanjon Badnjevice

Kanjon Badnjevice„Kanjon Badnjevice“ - Kanjon Badnjevice spaja Ričice i Proložac i  predstavlja jednu u nizu prirodnih zanimljivosti Imotske krajine. Prema nalazima, nekad davno, u pretpovijesno vrijeme,  u kanjonu nalazile su se mnoge prirodne brane koje su stalno zadržavale vodu u predjelu Ričica i tako formirali manje jezero.

Za plovidbu po jezeru Iliri su koristili lađe koje su vezali na obali za željezne prstenove kojih je veliki broj i pronađen.

Donji dio kanjona je za stanovništvo Prološca omiljeno kupalište, a kada se od Prološca uzvodno krene prema Ričicama,  kanjon i rijeka Suvaja koja njime protiče vrlo brzo pokažu svoje draži. Tako se stalno izmjenjuju niska voda koja se može pregaziti i vodeni džepovi s nekoliko metara dubine, koji zahtijevaju plivanje, ili obilazak po kamenjaru i šikari.  Pred kraj kanjona u predjelu zvanom «Skakala» obilazak je nemoguć. Strme i glatke litice sužavaju kanon na samo nekoliko desetaka centimetara na pojedinim mjestima, a za vrijeme nešto višeg vodostaja potrebno je čak i preroniti jedan uglavljeni kamen. Posljednji dio kanjona ako idete uzvodno je najatraktivniji. Ulazite u mrak i labirint pećina, vode i smeđo – žuto obojenih stijena koje u određeno doba dana u igri sa sunčevim zrakama tvore jedinstveni doživljaj. Za taj dio kanjona i za penjanje uz dvadesetak metara visok zid potrebna je alpinistička oprema, a zbog hladnoće vode nije viška ni kratko neoprensko odijelo. Tu obitava i jato golubova koji preplašeni od ljudi uzlete iz svojih skrovišta, a zvuk njihovih krila dugo odzvanja liticama kanjona.

Podijeli