Imotski stećci

Opširnije:Imotski stećci

Lokalitet Dubravka, Sveta Barbara u općini Konavle i Crljivica u općini Cista Provo hrvatski su kandidati za upis na Listu svjetske baštine. Na tim...

 

O Imotskom

Opširnije:O ImotskomImotska krajina smjestila se iza planine Biokovo, na tromeđi Bosne i Hercegovine sa Dalmacijom. Zauzima prostor od oko 600 km2. Sa sjeveroistoka omeđena je bosansko - hercegovačkom granicom, na jugu je makarskim primorjem, a sa sjeverozapada sinjsko - omiškim prostorom.

 

Balada Hasanaginica

Opširnije:Balada Hasanaginica''Asanaginica'' je hrvatska pučka balada. Ona nije obična nepoznata pjesma, nego glasovita balada koja je svojom umjetničkom ljepotom zainteresirala kulturni svijet. Ide u red najprevođenijih narodnih balada.

 

Priča o Gavanu i njegovim propuntanim dvorima

Opširnije:Priča o Gavanu i njegovim propuntanim dvorimaJednom u davna vremena  živio je bogati Gavan i na rubu Crvenog jezera imao je velike i prekrasne dvore. Njegovo je bilo sve, Imotsko polje i sva okolica. Živio je veoma raskalašeno i bio je veliki proždrljivac. Prema svima bio je naprasit i nemilosrdan, osobito prema siromašnima, nije poznavao nevolju i njegova su vrata za sirotinju bila uvijek zatvorena, a kad bi ih otvorio, to bi bilo zato da ih isprebija i otjera.